Khamis, Julai 22, 2010

Seminar Antarabangsa Penyelidikan Pendidikan W.P Labuan

Seminar Antarabangsa Penyelidikan Pendidikan Wilayah Persekutuan

Dari 22-24 Julai 2010
Dirasmikan oleh YAB Tan Sri Dato Hj. Muhyiddin Hj. Mohd. Yassin
Timbalan Perdana Menteri Merangkap Menteri Pelajaran Malaysia
Bertempat : Dewan Utama, UMSKAL
Anjuran : Jabatan Pelajaran W.P LabuanMenteri Pelajaran sempat berbual sesuatu kepada murid prasekolah tentang penggunaan Komputer IBM

Ruang pameran yang disediakan oleh guru-guru prasekolah W.P Labuan

Pelajar-pelajar sekolah sempat berkunjung ke galeri pameran prasekolah

Sebahagian dari Guru-Guru Prasekolah W.P Labuan


Berita Harian (23/07/2010)

LABUAN: Malaysia perlu bertindak pantas menyuntik pembaharuan dalam sistem pendidikan secara menyeluruh dan bersepadu jika mahu mencapai sasaran menjadi negara maju, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran berkata, pembaharuan yang dibawa perlu bersifat bersepadu dengan menilai semula kurikulum, latihan guru dan kaedah mengajar.

"Ringkasnya, kita perlu melakukan inovasi sistem pendidikan dan guru mempunyai fungsi penting menzahirkan inovasi dimaksudkan.
"Guru menentukan sejauh mana ia berkesan dalam bilik darjah dan seterusnya meningkatkan keberhasilan murid. Falsafah dan kurikulum pendidikan yang baik tidak bermakna jika gagal diterjemahkan secara berkesan dalam bilik darjah," katanya ketika berucap merasmikan Seminar Antarabangsa Penyelidikan Pendidikan Wilayah Persekutuan Labuan 2010 di Universiti Malaysia Sabah-Kampus Antarabangsa Labuan(UMS-KAL) di sini, semalam.

Muhyiddin berkata, negara yang besar pengaruhnya terhadap ekonomi global turut rancak melaksanakan perubahan dalam sistem pendidikan masing-masing.

"Cendekiawan Amerika Syarikat dilaporkan bergelut masalah kemerosotan daya kreativiti rakyatnya dan masalah itu dikaitkan kecenderungan sekolah melaksanakan kurikulum seragam.

“China dan Britain turut merombak kurikulum pendidikan untuk meningkatkan unsur kreativiti dan inovasi dalam proses pembelajaran,” katanya.
"Ini menunjukkan penerapan unsur kreativiti dan inovasi mula menjadi agenda nasional yang dilaksanakan secara bersepadu," katanya.

Muhyiddin turut mengumumkan status Jabatan Pelajaran Labuan yang sebelum ini diturunkan kepada Pejabat Pelajaran dengan jawatan timbalan pengarah, dinaikkan semula tarafnya menjadi jabatan.

Foto LINUS 2.0